Blog

Párkapcsolati mediáció

Párkapcsolat újratöltve.

Ha párjával azt érzik, hogy megrekedt Önök között a kommunikáció, de mindketten szeretnék megmenteni a kapcsolatot, a mediáció segíthet kapcsolatukat új alapokra helyezni.

 

Bármilyen kapcsolati probléma megoldásához a nyílt és őszinte kommunikáció a kulcs. Ha a felek már nem szívesen beszélnek az érzelmeikről és a szükségleteikről, a kapcsolat megreked. Ilyenkor újra kell teremteni azt az elfogadó, bizalmas légkört, amelyben ismét meg tudnak nyílni egymás felé. Ha otthon már állandósultak a konfliktusok, ha nem tudnak leülni megbeszélni a dolgokat, vagy éppen leülnek, de valójában nem is hallják meg egymást, ha minden beszélgetés veszekedésbe torkollik, akkor változtatniuk kell. 

Otthon, mindig ugyanabba a kommunikációs zsákutcába jutnak? A mediátor a konzultációk során segít mederben tartani a beszélgetést, és arra ösztönzi a feleket, hogy a nézőpontok, vélemények, érdekek egyeztetésre törekedjenek. A felek így maguk tárják fel, hogy milyen a kapcsolatuk, számba veszik, melyek a kapcsolat értékei, erősségei, és mi az, ami egy kicsit jobban is működhetne.

Ha Ön elfogadja, hogy minden párkapcsolati krízis lehetőség a fejlődésre, a változásra, akkor nem a hibást fogja keresni, hanem a megoldást.

Ha sikerül tisztázni, hogy mi vezetett a családi konfliktushoz, sokszor kiderül, hogy van még remény a kapcsolat helyreállítására. Szakember segítségével az egymástól elkülönült párok ismét közel kerülhetnek egymáshoz, és alapokra helyezhetik a kapcsolatot.

A mediáció során a konfliktusok egy segítő, független, képzett szakember jelenlétében feloldhatók. A vita nem megy át személyeskedésbe, nem válik parttalanná. A felek között javul a kommunikáció, újra létrejöhet az egyensúly.

A mediáció azzal indul, hogy a felek felkérik közvetítésre a mediátort, megállapodnak a mediációs ülés időpontjában, a mediátor munkadíjában. Az előkészítő beszélgetések során a mediátor megérti a problémát, megismeri a feleket és a motivációikat, feltárja a konkfliktushoz vezető okokat, és feltérképezi a komromisszumos megoldások lehetséges körét. Fontos kiemelni, hogy a mediátor pártatlan, semleges, és titoktartásra kötelezett. 

A mediációs ülés időtartama 1,5-2 óra, párkapcsolati mediáció esetén általában több találkozásra van szükség. Az ülésen a mediátor hozzásegíti a feleket ahhoz, hogy a jövőre, a lehetséges medolgásokra koncentráljanak, és folyamatosan közeledjenek egy olyan közös pont felé, amely mindkét fél számára elfogadható. Praktikusan, a párkapcsolati mediáció során a felek közösen kialakítják a további életükre nézve a "játékszabályokat", amelyeket aztán mindketten betartanak.

Ha a felek eljutnak egy olyan pontra, ahol már egyezséget tudnak kötni, a mediátor segítségével írásba foglalják a megállapodást. A mediációban nincs vesztes, mindkét fél nyertesnek érzi magát.

Ha kérdése van a mediációról, vegye fel velem a kapcsolatot itt >> 

 

Foglaljon időpontot konzultációra.

Vegye fel velem a kapcsolatot telefonon, emailben vagy skype-on. 

KAPCSOLATFELVÉTEL