Időpont egyeztetés

+36 30 98 97 662

Ha írásban szeretne
konzultációs időpontot kérni,
vagy kérdést tenne fel,
ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil

mediacio

Mediáció
"Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, amellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött." (Wass Albert)

Mediátori tevékenységemről

 

Dr. Vimláti Anita ügyvéd és mediátor

  Frei Anita ugyved mediator

 

Egy peres eljárásban a bíróság a hatályos jog szerint dönt. Előfordul azonban, hogy az ítélet nem esik egybe a felek akaratával, érdekeivel. Lehet valami jogszerű, és mégis méltánytalan vagy életszerűtlen. Esetleg a végrehajtás ütközik nehézségekbe, mire végre ítélet születik. 

 

Ennek a problémának a kiküszöbölésére (megelőzésére) lehet alkalmas a mediáció. Ez egy alternatív vitarendezési eljárás, amely során a felek mérlegelik, hogy milyen döntést hozna ügyükben a bíró, és ehhez képest mi az a "jó kompromisszum", amit ők maguk már most meg tudnának hozni, úgy, hogy lehetőség szerint mindannyian "nyertesnek" érezzék magukat?  

A mediáció során az érintett felek nem azt keresik, hogy ki a hibás.

 

Nem bizonyítékokat gyűjtenek, hanem megoldásokat.

 

A közösen kialakított megállapodás mindenképpen méltányos - és ezért realizálható, betartható - lesz mindkét fél számára.

 

Jogvitában, érdekvitában egy ilyen egyezséghez hozzásegíteni a feleket igazi szakmai siker a számomra. 

 

 

 

 

Mi a mediáció? 

 

Gyors, gazdaságos, békés konfliktusrendezés, amelyre hazánkban 2003 óta van jogi lehetőség. Bővebben a mediációról itt >>

 

Hogyan zajlik a közvetítői eljárás?

 

A mediáció menetéről itt olvashat >>

 

A mediáció előnyei a peres eljáráshoz képest: gyors, olcsó, hatékony

 

A mediáció a gyakran nehézkes és merev peres eljárás összes hátrányát kiküszöböli, azzal szemben kizárólag előnyökkel rendelkezik:

- végtelenül rugalmas

- töredék költséggel jár

- rendkívül gyorsan lezajlik

- és joghatásában ugyanazt az eredményt adja.

 

Milyen ügyekben javasolt közvetítői eljárást választani?

 

Konfliktushelyzetben a felek érdeke legtöbbször nem csupán a vita rendezése, hanem a felek közti kommunikáció helyreállítása, a jövőbeni kapcsolat fenntartása.

 

A mediáció a megoldás-orientált embereknek való, akik nem ragadnak le a problémáknál, hanem a mindenki számára előnyös további együttműködés  lehetőségét keresik:  

 

- gazdasági ügyekben, ha a felek között szoros érdekösszefonódás, üzleti kapcsolat áll fenn, amelyet nem akarnak megszakítani

- házastársak, élettársak között, akiket összeköt(nek) a közös gyermek(ek)

- párkapcsolati válság esetén, ha a felek célja egyértelműen a kapcsolat folytatására irányul

 

Mediátori tevékenységemről

 

Mediátori végzettséget az Umathum Mediátor Akadémián szereztem, és elsősorban családi, gazdasági, valamint munkaügyi vitákban vállalom a felek közötti közvetítést:

 

- mediáció a munkavállaló és a munkáltató között felmerült bármilyen jogi vagy érdekvita esetén

- mediáció családi ügyekben: gyermekelhelyezés, kapcsolattartási ügyek, válás, élettársak különválása, házassági vagyonközösség megszüntetése

- nemzetközi elemet tartalmazó családi ügyek (pl. külföldre költözött pár válása, különválása, gyermekelhelyezés ha a szülők különböző államokban élnek, gyermek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatos ügyek, különböző nemzetiségűek házasságából ill. együttéléséből származó viták

- mediáció az üzleti életben: cégtársak közötti konfliktusok, partnercégek közötti viták, tartozások tárgyalásos úton történő rendezése stb.

 

 

Ha nem biztos abban, hogy a mediációra van szüksége, kötelezettség nélkül hívjon fel, és megbeszéljük! Írásban is felteheti kérdését, és válaszolok Önnek, hogy ügyében célszerű-e a közvetítői eljárás választania >>

 

 

Szakterületek

Gazdasági mediáció »

Alternatív konfliktuskezelési eljárás cégek közötti vitákban; munkaügyi mediáció

Válási mediáció »

Egyezségkötés válófélben lévő házastársak, különváló élettársak között

Párkapcsolati mediáció »

Párkapcsolati konfliktusok feloldása

Kérdése van?

Ha írásban szeretne konzultációs időpontot kérni, vagy kérdést tenne fel, ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil