Blog

Kijárási korlátozás - mit szabad és mit nem?

Jogi ügyeit a koronavírus ideje alatt is gördülékenyen intézheti.

Jogi ügyeit kényelmesen és biztonságosan intézheti, hiszen a személyes megjelenést igénylő ügyintézés a kijárási korlátozás alatt is megengedett, és a hivatalos állásfoglalás szerint ide tartozik az ügyvédi jogi szolgáltatás igénybevétele.

 

Mit jelent a kijárási korlátozás?  

A kijárási korlátozás lényege, hogy a lakóhelyet csak indokolt esetben lehet elhagyni. A jogszabály pontosan felsorolja, mi számít olyan alapos indoknak, amelyek fennállása esetén el szabad hagyni a lakóhelyet. A munkavégzés, a hatósági, banki, pénzügyi és ügyvédi jogi, illetve postai szolgáltatások igénybevétele, a napi szükségleteknek megfelelő bevásárlás, az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele, a sétálás, kutyasétáltatás mindenképpen ide tartozik.

 

Kijárási korlátozás alatt is szabad ügyvédhez menni

Hivatalos, jogi ügyeinek intézése tehát zavartalanul biztosítható a veszélyhelyzet teljes időtartam alatt, hiszen a személyes megjelenést igénylő ügyintézés a kijárási korlátozás alatt is megengedett, és a hivatalos állásfoglalás szerint ide tartozik:

  • az ügyvédi jogi szolgáltatás igénybevétele
  • az ügyvédnek adott meghatalmazás aláírása
  • a bizalmi jellegű, ügyvédi ellenjegyzéshez kötött szerződések megkötése
  • a határidőhöz kötött nyilatkozatok megtétele
  • a végintézkedés
  • a terhelt és a védő közötti kommunikáció. 

 

A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet szerint:

  • a munkavégzéssel összefüggésben természetesen el lehet hagyni a lakást
  • ha a gyermekére valaki más vigyáz, amíg Ön dolgozik, a gyermeket elviheti erre a helyszínre és hazahozhatja onnan, ez is alapos ok a lakás elhagyására
  • a különélő szülő elmehet a gyermekért a kapcsolattartási időben, tehát ahogy korábbi cikkemben is volt róla szó, önmagában a kijárási korlátozás nem ok a kapcsolattartás megtagadására
  • a napi fogyasztási cikkek vásárlása intézhető, illetve lehet menni drogériába, dohányboltba, benzinkútra, patikába, tisztítóba, szervizbe, azonban az utazás során – tömegközlekedés esetén – illetve az üzletekben másfél méter távolságot kell tartani másokkal. Fontos továbbá, hogy 9-12 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak – pontosabban a 65 év felettiek kizárólag 9-12 között vásárolhatnak.
  • hölgyeknek külön öröm, hogy a fodrász és a manikűrös szolgáltatások igénybevehetők
  • állateledel is vásárolható és mezőgazdasági boltok is látogathatók
  • a hitéleti tevékenység gyakorolható
  • egyedül vagy a családtagokkal – de csak velük – és a háziállattal lehet sétálni menni, sportolni
  • a személyes ügyintézést igénylő ügyek intézése is alapos indok a kijárásra. Ide tartoznak a banki, pénzügyi szolgáltatások igénybevétele, a postára járás, és ahogy szó volt róla, az ügyvédi szolgáltatás igénybevétele
  • házasságkötésre, temetésre csak szűk körben kerülhet sor
  • a testi-lelki egészség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatások is igénybe vehetők. 

A kialakult helyzetben ésszerű lehet, ha hetente csak egyszer vásárolnak be, csak a halaszthatatlan ügyeket intézik, és azok közül is, amiket csak lehet, online felületeken keresztül.

 

Ügyvédi szolgáltatások a COVID-19 (koronavírus) világjárvány idején

Az ügyvédi szolgáltatások nyújtása kapcsán alapvetően kiemelt szerepe van a személyes találkozásnak, a szimpátiának, a bizalomnak, és a személyes ügyintézésnek. A veszélyhelyzet idején ráadásul különös jelentősége lehet az ügyvédi konzultációnak, hiszen a változó körülmények között újabb és újabb jogi kérdések, megoldandó ügyek merülnek fel. A konfliktusok békés, hatékony kezelése is előtérbe kerül ezekben az időkben, így nagyobb igény lehet a mediációra is.

Ügyeinek intézését a szokásos alapossággal és gördülékenységgel vállaljuk! Most elsősorban a telefonos, skype-os konzultáció preferált, de szerződések aláírása esetén szükséges lehet a személyes találkozó a megfelelő óvintézkedések betartása mellett.

  

Online szerződéskötés lehetősége

Ugyanakkor tudni kell, hogy szerződéskötésre nem csak személyesen van lehetőség, hanem ha a földrajzi távolság – vagy a koronavírus járvány – miatt szükséges, akkor távazonosítás, távellenjegyzés útján is, anélkül, hogy az ügyfél és az ügyvéd személyesen találkozna. 

A szerződés előzetes egyeztetését követően a végleges verziót az ügyvéd megküldi az ügyfélnek, aki aláírja azt, és visszaküldi. Ezután kerül sor az ügyfélazonosításra, és az aláírás sajátként való elismerésére videotelefon útján. Előre egyeztetett időpontban, a video hívás során az ügyfél kifejezetten hivatkozik, hogy az ügyfélazonosításhoz hozzájárul, és jól láthatóan bemutatja személyi okmányait, illetve adatait szóban is közli. Az ügyvéd ismerteti az előtte fekvő – korábban már aláírt – szerződést, az ügyfél pedig nyilatkozik, hogy az okirat tartalma mindenben megfelel az akaratának, és az okiraton látható aláírás valóban tőle származik, azt sajátjaként elismeri. Az ügyvéd rögzíti az videotelefonálás kép- és hanganyagát.

Az ügyfél oldalán mindössze skype elérhetőségre van szükség ahhoz, hogy a fentiek szerint távolról is lehessen a szerződéseket egyeztetni, aláírni, ellenjegyezni.

 

Jogi ügyeit kényelmesen és biztonságosan intézheti jelenleg is. Foglaljon időpontot egy előzetes telefonos vagy skype konzultációra itt >> 

 

 

Foglaljon időpontot konzultációra.

Vegye fel velem a kapcsolatot telefonon, emailben vagy skype-on. 

KAPCSOLATFELVÉTEL